Ecodorp Bergen

 

Ecodorp Bergen –  

Nieuws

logo-sbrcurnetSamenwerking SBRCurnet

SBRCurnet is een belangrijke kennisorganisatie in de bouwwereld. We hebben samen met hen een kennisproject gerealiseerd om het werken met stro en vrijwilligers te stimuleren in de bouwwereld. Dit heeft geleid tot voorlichtingsvideo’s, bouwtekeningen van details en een instructieblad ‘veilig bouwen met stro’. De resultaten zijn openbaar.Nieuwsbrief

Lees over de ontwikkelingen in het Ecodorp in onze nieuwsbrief zomer 2016.


Safier op schone grond-cpSchone grond

De afgelopen weken is het zand bedekt met zwarte grond. Het is grond uit een nabijgelegen polder, schone grond natuurlijk, niet te kleiig. Het zand lag onder het beton dat onze aannemer het afgelopen jaar heeft verwijderd, en is nu bijna geheel bedekt. We hopen dat dit jaar het resterende beton wordt verwijderd (nog 1 hectare).


RTV_buurten_feb_2016
Op  de Noordhollandse televisie

RTV Noord-Holland kwam bij ons buurten en interviewde achtereenvolgens Fredjan, Anna en Jan.
Een goede impressie van ons dorp in mooi voorjaarsweer.Crowdfunding

Met de certificaatuitgifte van de Ecodorp Steunstichting is 153.500 euro opgehaald. Een geweldig resultaat. Grote dank aan alle mensen die hebben ingeschreven op de certificaten. Met dit geld kan de eerste fase van de sanering gedaan worden: gebouwen slopen en beton verwijderen (is gebeurd) en saneren van de vervuilde gebieden. De tweede fase volgt hopelijk dit jaar: waterlopen graven, terrein ophogen, tuinen aanleggen…


Nieuwsbrief

Er is veel gebeurd de afgelopen maanden. Lees over de ontwikkelingen in het Ecodorp in onze nieuwsbrief winter 2015-2016, over de laatste veranderingen op ons terrein.

Na een kerstpauze, en een fijn oudjaarsfeest met goede vrienden, starten we op 7 januari weer met de meewerkdagen!


erosie klCursus humisme

Komend jaar hopen wij op Ecodorp-terrein vele tonnen zand te verruilen voor zwarte grond. Om deze vruchtbaarder te maken, werken we samen met de natuur.
O.a. Marc Siepman heeft hier veel kennis van en hij geeft op 30 januari 2016 een cursus die open staat voor geïnteresseerden. Meer info..

Kunst10daagse 2015: 14 kunstenaars; dichters, muzikanten en een danseres – met meer dan 1000 enthousiaste bezoekers zijn we heel blij. Zo kon iedereen zien hoe kunst, natuur en optredens in het Ecodorp samengaan. Een van onze kunstenaars, Joke Vink, werd genoemd in het juryrapport van de K10daagse.
Dit waren de kunstenaars: ecodorpbergen/kunst10daagse
Tien dagen kunst bij Ecodorp Bergen: beeldend kunstenaars exposeren hun werk op het terrein, er zijn workshops, kunst en optredens. Kijk voor de exacte programmering op ecodorpbergen/kunst10daagse.
We zien jullie graag op 16-25 oktober!


14 okt was Ecodorp Bergen op Radio 1 in KRO NCRV De Ochtend
► Een ecodorp bouwen: lange adem en lessen in geduld.

Leek individualisme hoogtij te vieren de afgelopen jaren, steeds meer mensen kiezen ervoor om op woon- en leefgebied dingen samen te doen. Maarten Bleumers gaat deze week langs bij verschillende woonvormen en woongemeenschappen. In aflevering drie bezoekt hij een ecodorp.


Ecodorp Bergen in de media: er zijn veel nieuwe foto’s en filmpjes over Ecodorp Bergen te bekijken,
zie onder fotos en videos


Een voorproefje van de muzikale omlijsting van de Kunst10daagse in Ecodorp Bergen: De band De Nok treedt op, buikdanseres Anicha, violist Valentijn de Wolf, singer/songwriter Jyoti Verhoeff, harpiste Fraukje Weishaupt, en de band Beerepoot 3 met Gypsy Swing! Zie: ecodorpbergen/kunst10daagse


Okt 2015: De Ecodorp Steunstichting verlengt de inschrijving op certificaten tot 1 januari 2016. Lees meer..


48b9efdad9d546810430ced9b39e3755_a47d78f434fa1880ed058637ed72f6a9
Kunst10daagse Bergen
:
van 16-25 okt exposeren ruim 200 kunstenaars in kunstenaarsdorp Bergen. Ook Ecodorp Bergen is het toneel van een groepsexpositie van kunstenaars, met schilderkunst, beeldhouwwerk, installaties, fotografie en glasobjecten. Meer info over onze exposanten vind je hier op onze site, en op kunst10daagse.nl


duurzaam_doen2015Duurzaam Doen.
Tien boeiende woensdagavonden in de Alkmaarse bibliotheek.
Op 7 okt bijvoorbeeld over Duurzaam wonen, in samenwerking met Ecodorp Bergen.
Hier de flyer.


Sep 2015: We hebben 100.000 euro opgehaald met onze crowdfunding d.m.v. certificaten, een eerste mijlpaal!
Artikel
in De Duinstreek erover.


21 aug: IFAC is klaar, zie de mooie verslagen in de pers. We hebben er als ecodorpers enorm van genoten.


_FINAL2
IFAC, het kunst- & architectuurfestival is prachtig begonnen.
Op onze facebookpagina kun je actuele foto’s/ info zien, en ook hier. Je kunt op bezoek komen (toegang €10,- incl. 4 consumpties) en de internationale samenwerking en creaties bewonderen, tot 20 augustus.


video7-2015-sbrcurnet
27 juli: We zijn kennispartner van SBRCurnet. Afgelopen donderdag zijn er opnames gemaakt met onze visie over duurzaam bouwen.
Al eerder waren er opnames met interviews van medewerkers van SBRCurnet op ons terrein. Zie een eerdere aflevering.


1 juli: Per 4 juli ligt het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage en inspraak in het gemeentehuis. Weer een mijlpaal.


frederik_van_eden
26 juni was er uitzending van de IJzeren eeuw, met in de hoofdrol Frederik van Eeden. Ecodorp Bergen heeft verbinding met zijn ideeën en zijn ‘Walden’ en is te zien in deze aflevering.


ifac-juni2015
Er komt een prachtig evenement in Ecodorp Bergen: kunst, architectuur en jongeren. 11-20 augustus 2015. IFAC.


voorkant_prospectus_mei-2015

30 mei: Verstrek een lening aan Ecodorp en ontvang 1,8 % rente op jaarbasis. Hiermee zorg je ervoor dat de grond verder gesaneerd wordt, vele vierkante meters beton worden verwijderd en er prachtige tuinen komen. Kijk op ecodorpbergen/steunstichting.

Om de spelregels duidelijk te hebben is er een prospectus gemaakt.
De lening gaat in de vorm van certificaten. U kunt ook direct inschrijven voor deze certificaten.


sprekers 30 mei - Fredjan
30 mei: We vieren ons verjaardagsfeest, met vrienden en familie, geestverwanten, geweldige sprekers zoals Kees Wieringa, Henry Mentink en Annewiek Reijnders.
Kunst aan de muur is van Giorigi Shengalia.


29 mei: De sloop van al het beton is in volle gang, zie de filmpjes.15 mei: Een van onze elders, Wies Postma, organiseert een veiling t.b.v. het ecodorp. Doe mee! Meer info..

 


2 april: We zijn kennispartner geworden met SBRCurnet. Dit is een grote kennisorganisatie in de bouw. Met hen gaan we kennis vergaren voor Zelfbouw met professionals. Ook gaan we de strobouwmethode die we met Tom Rijven leren nader onderzoeken, details uitwerken en testen. Meer info. Strobouw Nederland is hier ook bij betrokken.


westen_openen_2015_compri-150x150
20 feb: Goed nieuws, het westelijk deel van ons terrein is weer open! De asbestsanering aldaar is gereed, de loodsen zijn geheel gesloopt en afgevoerd. We kunnen erop en hebben de eerste boomstammen geoogst.


strobouwploeg
13 feb: We zijn begonnen met de bouw van ons demonstratiegebouw. Met behulp van Tom Rijven leert een vaste ploeg de kneepjes van zijn stroleembouw-methode.
We houden jullie op de hoogte van de vorderingen.

betonsloop_kranen

15 dec: Goed nieuws, het terrein is sinds vandaag weer gedeeltelijk toegankelijk. We kunnen weer gebruikmaken van de herberg, de m-gebouwen, de pleinen en werken en genieten van het groen. Een gecertificeerd onderzoeksburo heeft diverse metingen gedaan en er blijkt geen vervuiling buiten de loodsen te zijn. Het westelijk deel van het terrein is met hekken afgezet, als veiligheidsmaatregel. Hier bevinden zich de te saneren gebouwen. Iedere bezoeker krijgt een veiligheidsinstructie. Het saneringsbedrijf heeft zijn werkzaamheden opgepakt en we hopen dat binnen enkele weken de betreffende loodsen geheel asbestvrij zijn. Weer een fase verder!


27 nov: We hebben het ontwerp-bestemmingsplan officieel ingeleverd bij de gemeente!
Zie de webpagina Downloads.


4 nov: De afgelopen periode was een aanvang gemaakt met het slopen van de oude loodsen. Door de gemeente is op 30 okt geconstateerd dat het saneringsbedrijf de asbestverwijdering niet conform regelgeving gedaan heeft (o.a. geen tijdige melding bij de arbeidsinspectie). Dat was even schrikken. De gemeente heeft het terrein afgesloten. Er vindt nu door een speciaal bedrijf onderzoek plaats naar mogelijke vervuiling op het terrein. De gemeente heeft een brief naar omwonenden gestuurd. Hierin staat ook dat er geen gevaar is voor de gezondheid van omwonenden. Het gaat nl om zogeheten hechtgebonden asbest (platen) en niet om stof. We hopen dat we binnen twee weken duidelijkheid hebben over de situatie en hopen natuurlijk spoedig weer toegang krijgen tot een veilig verklaard terrein.


Ecodorp meets Bergen 2014
3 oktober hadden we bijzondere middag: Ecodorp meets Bergen. Actieve en creatieve Bergenaren gaven in diverse workshops hun kijk op de mogelijkheden voor ons dorp en terrein. Heel inspirerend en belangrijke contacten zijn gelegd. Wethouder Odile Rasch deed de opening. Snowflakes was de geweldige mede-organisator.


Van 29 mei t/m 1 juni was de Karavaan in ons ecodorp. Met veel bijzondere voorstellingen, prachtig weer en veel activiteiten van het ecodorp was het een geslaagd festijn. Zie hier een fotoimpressie.


bosweek_feb_2014
In de voorjaarsvakantie hebben we een bosweek georganiseerd. Ouders hielpen in het bos, er was een kinderkamp waar de kinderen een boog leerden maken en naar verhalen luisterden. En, in het kinderspeelbos is een hut gebouwd met roetsjbaan. Dikke pret.


foto_onderzoekers_leiden-300x225
In de maand januari hebben wij  3 studenten van de Universiteit Leiden gedurende 3 weken in ons midden. Zij onderzoeken tal van aspecten van ons ecodorp: rituelen, voedsel en groepsprocessen, de invloed van eerdere keuzes op het kiezen voor een ecodorp. En daar hoort lekker eten bij!

Provincie en gemeente op bezoek
Gedeputeerde Talsma op de koffie bij Ecodorp (foto dagblad NH)

10 oktober 2013 kwam een delegatie van 13 personen van de provincie en gemeente op bezoek om nader geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen en plannen op het ecodorpterrein. Als ecodorp hebben wij dit ervaren als een positieve uitwisseling van mogelijkheden, onmogelijkheden en intenties.


Burgemeester en D66

In december hebben we tevens aangenaam bezoek gehad van onze burgemeester en van de D66.Hoe verder

foto-groep-op-platformEen ecodorp bouw je rustig en gestaag. Als groep hebben we ons sinds 2010 sterk ontwikkeld om samen te leren werken met respect voor ieders kwaliteiten. Nu kunnen we ons plan materialiseren. We werken nu aan een ontwerp-bestemmingsplan dat we uiterlijk november 2014 bij de gemeente Bergen indienen. Na goedkeuring dienen we een Saneringsplan in. En gaan we het terrein (verder) schoonmaken, de verhardingen weghalen, de loodsen afbreken, het terrein helen. Na al deze werkzaamheden, leggen we de tuinen aan en bouwen we de huurwoningen in eigen beheer. Ondertussen willen we het terrein zo goed mogelijk gebruiken, bv voor cultuur en cursussen.YES, we hebben het!!!!!

Op 30 mei 2013 zijn wij als stichting eigenaar geworden van het 16 hectare grote mobilisatiecomplex in Bergen (NH). Hoe dit mirakel tot stand kwam staat beschreven in deze nieuwsbrief.GEN

Een ecodorp is een burgerinitiatief, we ontwikkelen zelf, met behulp van experts. Het is een dorp waar mensen wonen en werken, met een groot streven naar zelfvoorzienendheid in energie en voedsel en in open relatie met de omgeving. Wij streven naar ecologische duurzaamheid èn naar sociale en economische duurzaamheid. Kunst zien wij hierin als een belangrijk onderdeel. Ecodorpen zijn al gerealiseerd op veel plekken in de wereld. Wij zijn lid van het wereldwijde ecodorpen-netwerk (GEN).
Vriend worden

Word-Vriend-+tekst-ButtonWij nodigen eenieder die zich verwant voelt met ons plan uit zich bij ons aan te sluiten en vriend te worden.
Wil je nader kennismaken: dat begint ook door vriend te worden. Je bent dan van harte uitgenodigd om naar een potluck te komen of een meewerkdag.

Share this

Facebooktwitterlinkedinmail